Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Παγονέρι Δράμας, Ταβέρνα Ηλιοστάσιο


Το Παγονέρι Δράμας, ανήκει στον Δήμο Νευροκοπίου και απέχει 62 χιλιόμετρα από Δράμα. Στα 700 μέτρα υψόμετρο με θέα το όρος Φαλακρό από την πίσω μεριά και στα ανατολικά ξεδιπλώνεται η οροσειρά της Ροδόπης. Ένα ζευγάρι εκπαιδευτικών από Δράμα δημιούργησε κάτι το πολύ ξεχωριστό. Συγκέντρωσαν και κατέγραψαν 120 παραδοσιακές συνταγές προσφύγων από την Μικρά Ασία και τις προσφέρουν σε ένα πολύ όμορφο μέρος που το ονόμασαν Ηλιοστάσιο.


Ένας όμορφος χώρος, που περιβάλλεται από πέτρα. Εντός του μαγαζιού υπάρχει τζάκι για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Με το που κάθεται κανείς αμέσως ο μαγαζάτορας σπεύδει να κεράσει από ένα σφηνάκι τσίπουρο με κρόκο και κανέλα, ένα γλυκό τσίπουρο, που θυμίζει ρακόμελο, σε συνδυασμό με τσιπουρομεζέ. Όλοι οι μεζέδες είναι ξεχωριστοί στη γεύση, όμως το κυρίως πιάτο είναι αυτό που κλέβει την παράσταση. Πρόταση "χοιρινή τηγανιά ηλιοστάσιο" και κοντοσούβλι, συνοδευόμενα με κρεμμυδάκι, πιπεριά που του δίνει μια γεύση ασυναγώνιστη.


Από Σεπτέμβριο ως Ιούνιο λειτουργεί από Παρασκευή έως Κυριακή μεσημέρι και το καλοκαίρι κανονικά. Τηλέφωνα επικοινωνίας 25210 28150, 6978 441914.
Υπεύθυνοι του καταστήματος Νίκη & Στέργιος. 

 

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Αίσχος στο ελληνικο ποδόσφαιρο, θύμα η Δόξα Δράμας


Μια από τις πιο ιστορικές ομάδες στην Ελλάδα, η Δόξα Δράμας, πέφτει επανηλλειμένα θύμα της βρωμιάς παραγόντων που διοικούν σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Λίγα λόγια, για να γνωρίζει ο κόσμος το παρελθόν και το ποιόν αυτής της ομάδας.

Δημιουργήθηκε το 1918, λίγο μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, από ένα τάγμα άγγλων που στρατοπέδευαν στην περιοχή και μεταλαμπάδευσαν τις γνώσεις τους στους κατοίκους της περιοχής. Τη δεκαετία '50 η μεγάλη Δόξα διανύει τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία της, καταλήγοντας 3 φορές φιναλίστ σε τελικούς κυπέλλους Ελλάδας με αντίπαλο τον Ολυμπιακό ('54,'58,'59). Εκείνη την εποχή ήταν η καλύτερη ομάδα μετά τις 3 ομάδες της Αθήνας, σε όλη την Ελλάδα. Το ποδόσφαιρο υπήρχε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Δράμα.


Εκείνη η ομάδα, προσέφερε μερικούς ταλαντούχους παίχτες στην Εθνική ομάδα, με τον Τάκη Λουκανίδη να ξεχωρίζει. Τον Λουκανίδη είχε ζητήσει και η Γιουβέντους, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώνεται η μεταγραφή. Ξεχώρισε, ακόμα περισσότερο για το ήθος της γι αυτό όταν έπαιζε στη Δράμα, κατέφθαναν χιλιάδες κόσμου από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, για να τη θαυμάσουν. Μια πόλη 40.000 ανθρώπων, γέμιζε 10.000 στο γήπεδο. Ανεπανάληπτο!

Έπαιξε για πολλά χρόνια στην πρώτη εθνική, χωρίς να φτάσει ξανά τις παλιές δόξες. Από το '95 και την τελευταία παρουσία της στα μεγάλα σαλόνια βολοδέρνει στις μικρότερες κατηγορίες. Πέρσυ, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες όλου του κόσμου για επάνοδο στη μεγάλη κατηγορία.

Φέτος ξεκίνησε μια καλύτερη προσπάθεια, όμως πολύ σύντομα κατέληξε σε πανηγύρι αυτών που δε θέλουν καθαρό ποδόσφαιρο. Εδώ και 2 αγώνες επινοούνται πέναλτυ για τις αντίπαλες ομάδες, για να μην καταφέρει η Δόξα να πάρει αυτό που τις αξίζει. Ειδικά σήμερα απέναντι στον Πανθρακικό, ο διαιτητής ήταν έτοιμος να γίνει ο 12ος παίχτης των Κομοτηναίων για να μη χάσει η "ομάδα του". Πότε λοιπόν θα εξαφανιστούν αυτοί ζημιώνουν τις αξίες και τις προσπάθειες ενός έντιμου και ιστορικού συλλόγου;

Ας το πάρουν χαμπάρι ότι η Δόξα Δράμας, έχει να προσφέρει στο ποδόσφαιρο της Ελλάδας. Θα είναι μια ομάδα που θα μαζεύει 10.000 φιλάθλους στο γήπεδο, όσους δε θα καταφέρνουν να συγκεντρώνουν όλες οι ομάδες της Β' Εθνικής. Έχει να προσφέρει ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στην Εθνική μας ομάδα, όπως παραδοσιακά έχει αποδείξει ότι μπορεί. Τι άλλο θα κάνουν πια, για να σταματήσουν αυτή την όμορφη προσπάθεια; Πόσο θα ξεφτιλιστούν και πόσο θα το επιτρέψει η συνείδησή τους;

Περισσότερα για την ιστορία της Δόξας εδώ: http://tsenteminho.blogspot.com/2007/08/blog-post.html

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Το Δ.Ν.Τ δείχνει ποδήλατο


Η κρίση έφερε αλλαγές. Ο κόσμος αφήνει τα αυτοκίνητα και πιάνει τα ποδήλατα και δημόσια μέσα μεταφοράς. Έκθεση στην Αθήνα δείχνει 5% μείωση στην κίνηση των δρόμων. Ο κόσμος ξύπνησε όπως φαίνεται. Τελικά έφερε και κάτι καλό το Δ.Ν.Τ., γιατί αλλιώς εμείς οι Έλληνες δεν θα αλλάζαμε τόσο εύκολα κάποιες συνήθειες.

Στη πόλη της Δράμας, τα ποδήλατα κυκλοφορούν πιο πολύ. Οι πωλήσεις αυξάνονται συνεχώς. Ήταν φυσικό κάποια στιγμή ο κόσμος να αντιδράσει και νομίζω ότι ακόμα δεν είδαμε τίποτα. Εδώ και αρκετά χρόνια, ειδικά την τελευταία πενταετία τα πάντα στις τιμές αυξάνονται. Μια συνεχής ανοδική πορεία, χωρίς ανάλογη αύξηση σε μισθούς. Κάπου θα φρακάρει το σύστημα. Τότε, θα αναγκαστούν όλοι να ρίξουν τις τιμές.

Ελλάδα, από ψηλά










Φυσιολατρικός & Ορειβατικός Σύλλογος Κεφαλαρίου

Δεν είναι ένας συνηθισμένος σύλλογος. Είναι έντονη η ασχολία του με τη φύση και τη προστασία του περιβάλλοντος. Άλλωστε στο Κεφαλάρι της Δράμας είναι έντονη η παρουσία του πράσινου. Στις δραστηριότητες του συλλόγου εμπεριέχονται εκδρομές σε διάφορα μέρη στις γύρω περιοχές, όπως στους καταρράκτες του Λειβαδίτη Ξάνθης. Στο βουνό στου οποίου τους πρόποδες βρίσκεται το χωριό υπάρχει ένα μέρος που έχει περιφραχτεί ώστε να μην καταπατείται από τα κατσίκια/πρόβατα που αλωνίζουν το μέρος.

Πέρα από τις όποιες δραστηριότητες σχετίζονται με τη φύση, ο σύλλογος διοργανώνει και διάφορες εκδηλώσεις. Αυτές είναι κυρίως ποντιακές αλλά και λαικές βραδιές. Ωστόσο δε σταματάει εκεί η προσφορά του. Το περασμένο καλοκαίρι είχε διοργανώσει μια ποντιακή βραδυά, χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Σκοπός της ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για τη βοήθεια ενός χωριανού καθώς και γνωστού Πόντιου τραγουδιστή, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του. Η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση ενός σεβαστού ποσού. Τέτοιες ενέργειες είναι σπάνιες και θα έπρεπε να βρουν πολλούς μιμητές.

Διαδρομές στα καταπράσινα βουνά της ορεινής Ξάνθης


Δρόμος μετά το Λειβαδίτη


Το δασικό χωριό του Λειβαδίτη




Ο καταράκτης του Λειβαδίτη από κάτω ακριβώς





Δίπλα στον καταράκτη υπήρχε ένας βράχος τεράστιος, ο οποίος έχει φαγωθεί από τα νερά και το βάθος της γούβας που έχει δημιουργηθεί δεν έχει μπορέσει κανείς να το προσδιορίσει



Ο καταράκτης του Λειβαδίτη είναι ο μεγαλύτερος στα Βαλκάνια





Λίγο πριν ξεκινήσει το μονοπάτι 2 km προς τα κάτω για τον καταράκτη





Το χωριό Λειβαδίτης σε υψόμετρο 1.200 m




Πορεία προς το μονοπάτι


Χωρίς λόγια


Πάρτε μια ανάσα...

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Απόψε η εκπομπή Hard As A Rock στο ραδιόφωνο της Δράμας


Όπως κάθε Πέμπτη 21.00 με 23.00 και Παρασκευή 23.00 με όσο πάει, η εκπομπή Hard As A Rock στις συχνότητες του Radio Drama 99.1, στην πόλη της Δράμας. Η πιο ροκ εκπομπή που παίζει μόνο ποιοτική μουσική από το παρελθόν μέχρι το σήμερα. Επικρατούν ροκ ήχοι, που στην επαρχία βρίσκονται στη σκιά του σκυλάδικου.

Υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία μέσω της ιστοσελίδας του σταθμού www.radiodrama.gr, εκεί που λέει αφιερώσεις.  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκπομπή και γενικότερα για τη μουσική όπως νέα για συναυλίες κτλ υπάρχει το αντίστοιχο blog http://hardasarock991.blogspot.com/.

Δράμα, Αγία Βαρβάρα

Κοντά στο κέντρο της Δράμας βρίσκεται ένα υπέροχο μέρος, μια έκταση γεμάτη νερό και πράσινο. Πραγματικά πανέμορφο τοπίο. Πολλά νερά, τρέχουν από παντού, ποταμάκια, ρυάκια, λιμνούλες. Ένα μέρος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολύ περισσότερο από τους ανθρώπους που "διοικούν" τον τόπο, και να μαζεύει κόσμο απ' όλη την Ελλάδα. Αυτό βέβαια είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.


Το όμορφο τοπίο πάντως, συνδυάζεται τέλεια με μερικά ταβερνάκια, που βρίσκονται μέσα στο πράσινο. Τι καλύτερο από το να πίνεις τσίπουρο και δίπλα να τρέχουν τα νερά, μέσα στο πράσινο και τη δροσιά που δημιουργούν τα πολλά δέντρα, ειδικά τις πιο ζεστές μέρες του χρόνου; Γενικά είναι σήμα κατατεθέν της πόλης της Δράμας η Αγία Βαρβάρα. Υπάρχουν επίσης δυο καφετέριες που λειτουργούν το καλοκαίρι, στις οποίες παρόλη τη ζέστη που κάνει τα θερινά βράδυα, εκεί υπάρχει δροσιά, ακόμα και ελαφρό κρύο.


Καλή αφορμή για μια βόλτα στη Δράμα, για όσους αγαπάτε τα ταξίδια και φυσικά δεν έχετε ξανάρθει στη Δράμα.