Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Αίσχος στο ελληνικο ποδόσφαιρο, θύμα η Δόξα Δράμας


Μια από τις πιο ιστορικές ομάδες στην Ελλάδα, η Δόξα Δράμας, πέφτει επανηλλειμένα θύμα της βρωμιάς παραγόντων που διοικούν σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Λίγα λόγια, για να γνωρίζει ο κόσμος το παρελθόν και το ποιόν αυτής της ομάδας.

Δημιουργήθηκε το 1918, λίγο μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, από ένα τάγμα άγγλων που στρατοπέδευαν στην περιοχή και μεταλαμπάδευσαν τις γνώσεις τους στους κατοίκους της περιοχής. Τη δεκαετία '50 η μεγάλη Δόξα διανύει τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία της, καταλήγοντας 3 φορές φιναλίστ σε τελικούς κυπέλλους Ελλάδας με αντίπαλο τον Ολυμπιακό ('54,'58,'59). Εκείνη την εποχή ήταν η καλύτερη ομάδα μετά τις 3 ομάδες της Αθήνας, σε όλη την Ελλάδα. Το ποδόσφαιρο υπήρχε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Δράμα.


Εκείνη η ομάδα, προσέφερε μερικούς ταλαντούχους παίχτες στην Εθνική ομάδα, με τον Τάκη Λουκανίδη να ξεχωρίζει. Τον Λουκανίδη είχε ζητήσει και η Γιουβέντους, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώνεται η μεταγραφή. Ξεχώρισε, ακόμα περισσότερο για το ήθος της γι αυτό όταν έπαιζε στη Δράμα, κατέφθαναν χιλιάδες κόσμου από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, για να τη θαυμάσουν. Μια πόλη 40.000 ανθρώπων, γέμιζε 10.000 στο γήπεδο. Ανεπανάληπτο!

Έπαιξε για πολλά χρόνια στην πρώτη εθνική, χωρίς να φτάσει ξανά τις παλιές δόξες. Από το '95 και την τελευταία παρουσία της στα μεγάλα σαλόνια βολοδέρνει στις μικρότερες κατηγορίες. Πέρσυ, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες όλου του κόσμου για επάνοδο στη μεγάλη κατηγορία.

Φέτος ξεκίνησε μια καλύτερη προσπάθεια, όμως πολύ σύντομα κατέληξε σε πανηγύρι αυτών που δε θέλουν καθαρό ποδόσφαιρο. Εδώ και 2 αγώνες επινοούνται πέναλτυ για τις αντίπαλες ομάδες, για να μην καταφέρει η Δόξα να πάρει αυτό που τις αξίζει. Ειδικά σήμερα απέναντι στον Πανθρακικό, ο διαιτητής ήταν έτοιμος να γίνει ο 12ος παίχτης των Κομοτηναίων για να μη χάσει η "ομάδα του". Πότε λοιπόν θα εξαφανιστούν αυτοί ζημιώνουν τις αξίες και τις προσπάθειες ενός έντιμου και ιστορικού συλλόγου;

Ας το πάρουν χαμπάρι ότι η Δόξα Δράμας, έχει να προσφέρει στο ποδόσφαιρο της Ελλάδας. Θα είναι μια ομάδα που θα μαζεύει 10.000 φιλάθλους στο γήπεδο, όσους δε θα καταφέρνουν να συγκεντρώνουν όλες οι ομάδες της Β' Εθνικής. Έχει να προσφέρει ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στην Εθνική μας ομάδα, όπως παραδοσιακά έχει αποδείξει ότι μπορεί. Τι άλλο θα κάνουν πια, για να σταματήσουν αυτή την όμορφη προσπάθεια; Πόσο θα ξεφτιλιστούν και πόσο θα το επιτρέψει η συνείδησή τους;

Περισσότερα για την ιστορία της Δόξας εδώ: http://tsenteminho.blogspot.com/2007/08/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: