Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Οι πηγές του Κεφαλαρίου Δράμας

Το Κεφαλάρι της Δράμας είναι από τα χωριά που έχουν πολλά νερά. Σε μια εποχή που το νερό τείνει να γίνει είδος πολυτελείας, όχι στο άμεσο μέλλον βέβαια, είναι άξιο προσοχής ένα τέτοιο μέρος.

Λίγο έξω από το χωριό βρίσκονται οι κύριες πηγές, όπως και το ποτάμι που διαπερνά το χωριό. Πρόκειται για πολύ καλής ποιότητας νερού, το οποίο υπάρχει άφθονο σε όλο το χωριό με πολλές  πηγές ακόμα μέσα στον οικισμό. Τα νερά του Κεφαλαρίου τροφοδοτούν ολόκληρη την πόλη της Καβάλας. Αυτό βέβαια είναι πολύ σημαντικό. Το ότι μερικές πηγές ενός μικρού χωριού εφοδιάζουν με νερό μια ολόκληρη πόλη 70,000 τουλάχιστον κατοίκων.


Στην αρχαιότητα επίσης, αντλούσε νερό όλη η περιοχή των Φιλίππων, 2 χιλιόμετρα από το χωριό, όπου βρισκόταν το παλάτι του Φίλιππου Β', το εξοχικό του.

Γενικά, τα πολλά νερά σε συνδυασμό με τα πλατάνια δημιουργούν τόπο έλξης για αρκετό κόσμο. Βέβαια με τη σωστή εκμετάλλευση από τον κόσμο και την τοπική αυτοδιοίκηση, θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τον Άγιο Νικόλαο στην περιοχή της Νάουσας.




 
Περισσότερες πληροφορίες για όσους έχουν λογαριασμό facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=17976441163/group.php?gid=17976441163

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

bre bre...san na mou thimizei kati ayto to meros... mipws ekei paizame ateleiwta mpougela mikra? mprabo re nikoli.. keep going... perimenw afieroma k se kapoio pontiako xoro twra.. :-)

Ανώνυμος είπε...

Oνοματοδοσία-Σηματοδοσία της περιοχής των Πηγών- Η περιοχή των Πηγώνείναι γωνστό ότι ανήκουν γεωγραφικά και διοικητικά στα όρια των Κυργίων και γι αυτό τον λόγο να ονομαστεί "Πηγές Κυργίων". Υπάρχει η παλιά συμφωνία παραχώρησης των υδάτων στο Δήμο Καβάλας και με βάση αυτήν και των διαγραμμάτων του αγροκτήματος Κυργίων και του Προεδρικού Διατάγματος του 1928 που καθορίστηκαν τα διοικητικά όρια των Νομών-Κοινοτήτων η περιοχή ανήκει δικαιωματικά στην Τ.Κ. Κυργίων. Έχει επίσης προταθεί από την Τοπική Κοινότητα Κυργίων του Δήμου Δοξάτου να τοποθετηθούν οι ανάλογες πινακίδες σήμανσης με την αναγραφή του ονόματος της τοποθεσίας ΠΗΓΕΣ ΚΥΡΓΙΩΝ. Απαιτείται διόρθωση των κακών κειμένων- www.kn-megalexandros.gr