Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Ασυνεπείς πελάτες

Δυστυχώς στο επάγγελμα μας υπάρχει η νοοτροπία από τον κόσμο, ότι το "τοπογραφικό" ή αλλιώς το "μέτρημα", είναι το τελευταίο πράμα για το οποίο κάποιος θα σπαταλήσει λεφτά. Αν και πρόκειται για ένα σημαντικό έγγραφο που μπορεί να διασφαλίζει ολόκληρη περιουσία γης.

Συχνά δημιουργούνται εντυπώσεις στον κόσμο, ο οποίος δεν ξέρει, από συναφή επαγγέλματα. Δηλαδή, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι ακόμα και πολιτικοί μηχανικοί εκθέτουν εμάς τους τοπογράφους μηχανικούς, στους πελάτες για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Όλοι μας έχουμε συναντήσει πολλές περιπτώσεις:
1. Συμβολαιογράφος ζητάει να σβήσει κάτι από το σχέδιο (ένα σπίτι που υπάρχει), ζητάει να εμφανίσεις το εμβαδό όσο τον βολεύει για να μην κάνει περισσότερη δουλειά ο ίδιος κτλ.

2. Δικηγόρος κατηγορεί τον τοπογράφο γιατί ζήτησε πολλά λεφτά, ενώ ο ίδιος θα τον ξεζουμίσει.

3. Πολιτικός μηχανικός, συνήθως, υπογράφει δικό του τοπογραφικό όταν πρόκειται για άδεια, το οποίο είναι μια παρτιτούρα της διανομής, ένα άθλιο σχέδιο.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ο πελάτης να τα βάζει με τον τοπογράφο μηχανικό και να αρνείται να πληρώσει, γιατί του φαίνονται υπερβολικά τα λεφτά, μετά και την έκπτωση που του έχεις κάνει, γιατί αλίμονο αν του ζητούσες την πραγματική αξία της δουλειάς σου.

Τα προβλήματα είναι κυρίως στους γνωστούς που εκμεταλλεύονται στην ελαστικότητά σου για το θέμα της πληρωμής. Μπορεί να περάσουν και μήνες και όταν ευγενικά τους τα ζητήσεις, σε βρίζουν και από πάνω.

Στα μαγαζιά με τα ρούχα γιατί δεν τα κάνουν αυτά οι μάγκες; Μήπως φταίμε και εμείς που είμαστε οι "καλοί"; Το ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι νοοτροπίες τέτοιες δεν αλλάζουν εύκολα. Βέβαια οι νοοτροπίες αυτές συντηρούνται από κάποιους που τους ενοχλεί η δουλειά μας και βέβαια την ασπάζονται άνθρωποι κυρίως μεγάλοι σε ηλικία, προσκολλημένοι σε νοοτροπίες προ 50ετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: