Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Νέα Υόρκη - Λονδίνο ...1 ώρα


Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο της ανθρωπότητας, εφόσον υλοποιηθεί. Κάτι αντίστοιχο με την κατάκτηση της σελήνης και του διαστήματος. Κάτι που θεωρητικά μπορεί να γίνει, από τη στιγμή που η τεχνολογία που υπάρχει τηρεί όλες τις προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί.

Πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο τούνελ, 5,000 χιλιομέτρων, από τη Νέα Υόρκη έως το Λονδίνο. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι η απόσταση αυτή θα μπορεί να καλυφθεί σε λιγότερο από μια ώρα. Πραγματικά ακούγεται απίθανο. Ωστόσο η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου απαιτεί πολλές δεκαετίες και πάρα πολλά λεφτά, και τα οποία μέχρι στιγμής είναι το αγκάθι για την έναρξη των εργασιών. Κοστολογείται το ελάχιστο 110 δις ευρώ.

Όσον αφορά τα τεχνικά, το τρένο που θα κινείται μέσα στο τούνελ θα είναι μαγνητικό. Ήδη υπάρχει στην Αγγλία και στην Ιαπωνία και μπορεί να πιάσει ταχύτητες μεγαλύτερες των 500 km/h. Αυτά τα τρένα δεν ακουμπάνε στις ράγες, αλλά αιωρούνται 1 με 2 cm ψηλότερα, βοηθώντας στη μείωση των τριβών. Λέγεται ότι μέσα στο τούνελ αυτό το τρένο θα μπορεί να πιάσει ταχύτητες περίπου 6,400 km/h, δηλαδή αρκετές φορές την ταχύτητα του ήχου. Αυτό για να γίνει όμως θα πρέπει να μην υπάρχει αέρας, αλλά κενό, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι τριβές και να επιτραπούν τέτοιες μεγάλες ταχύτητες.

Το γεγονός αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό. Στην ουσία το τρένο θα κινείται γρηγορότερα από μια σφαίρα όπλου. Όσον αφορά το κόστος βρέθηκε τρόπος να μειωθεί, με μια χάραξη μέσω Καναδά-Γροιλανδίας-Ισλανδίας. Με μια τέτοια διαδρομή μειώνει κατά πολύ το κομμάτι που θα βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα. Πέρα απ' αυτό μια διαδρομή ολόκληρη στον Ατλαντικό θα συναντούσε δυσκολίες λόγω τεράστιων βαθών. Και αυτό γιατί η σήραγγα, η οποία θα βρίσκεται περίπου 50 με 100 m κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, θα στηρίζεται από μεγάλα σύρματα που θα είναι στερεωμένα στο βυθό.

Υπάρχουν και σκέψεις για δευτερεύοντα τούνελ προς Παρίσι και Βρυξέλλες. Βέβαια πρέπει να ωριμάσουν όλα αυτά τα σχέδια για να πραγματοποιηθούν. Πάντως κάποια στιγμή στο μέλλον κάποιος Λονδρέζος θα μπορεί να απολαύσει το απογευματινό του καφέ στη Νέα Υόρκη και να ξαναγυρίσει. Δεν είναι εκπληκτικό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: