Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Αντιστροφή φυλετικών διακρίσεων στην Νότιο Αφρική


Εν όψει Μουντιάλ βγήκαν πολλές λεπτομέρειες στην επιφάνεια για την κοινωνική κατάσταση της Νοτίου Αφρικής. Πολύ γνωστό το απαρτχάιντ και η φυλάκιση για χρόνια του Νέλσον Μαντέλα. Με την αποφυλάκιση του το 1990, τα πράματα άλλαξαν. Όχι απλά σταμάτησαν οι φυλετικές διακρίσεις, αλλά αντιστράφηκαν οι ρόλοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ζουν στη αφρικανική χώρα 45.000 Έλληνες, ενώ πριν το 1990 ζούσαν πάνω από 126.000. Φύγανε πολλοί λόγω φόβου με την εκλογή του Μαντέλα. Οι νόμοι των κυβερνήσεων Μαντέλα και των Τάμπο Μπέκι και του σημερινού προέδρου Γιακόμπ Ζούμα κινούνται προς την κατεύθυνση της ισότητας και της υποχρεωτικής συμμετοχής και των μαύρων σε όλα. Χαρακτηριστική παροιμία που ταιριάζει: "Δώσε θάρρος στον χωριάτη".

Καταλήγουμε πάλι στο θέμα του ρατσισμού. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το κίνημα του φεμινισμού, που παρά τους αρχικούς στόχους περισσότερο έβλαψε τις γυναίκες, αλλά και οι συμπεριφορές και συνήθειες ορισμένων γυναικών έβλαψαν γενικά. Συνηθίζεται πάντα κάποιος να αντιδρά στο άκουσμα ρατσιστικής κουβέντας εναντίον μαύρων. Η συγκεκριμένη κατάσταση όμως έφτασε στο άλλο άκρο.

Φυσικά καμιά από τις δυο περιπτώσεις δεν είναι σωστή. Τέτοιες συμπεριφορές δηλώνουν φανατισμό και ακραίες αντιλήψεις που μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν στον πολιτισμό και το κοινωνικό επίπεδο μιας χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: