Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Καταρράκτης του Λειβαδίτη


Για ακόμα μια φορά σ' αυτό το blog ένα από τα ομορφότερα μέρη στην Ελλάδα, που λίγοι το ξέρουν. Αν και εδώ και μερικά χρόνια το επισκέπτεται πολύς κόσμος, ιδίως από μακριά. Ο καταρράκτης για όσους δεν ξέρουν είναι ο μεγαλύτερος στα Βαλκάνια! Βρίσκονται στα όρια των νομών Δράμας και Ξάνθης. Ο δρόμος που φτάνει εκεί βρίσκεται στο νομό Ξάνθης. Ο ίδιος ο καταρράκτης λέγεται ότι είναι εντός ορίων Δράμας. Από την πλευρά της Δράμας φτάνει αγροτικός δρόμος από το χωριό Διπόταμα.



Το εντυπωσιακό είναι ότι βρίσκονται σε ένα υψόμετρο πάνω από 1200 μέτρα σε ένα μέρος που υπάρχει μόνο πράσινο. Τα νερά του καταρράκτη αγγίζουν τους 3,4 βαθμούς το καλοκαίρι. Ιδιαίτερα παγωμένο νερό, αν και μερικοί τολμηροί βουτάνε, βέβαια βγαίνουν αμέσως.


Στα 33 χιλιόμετρα από Ξάνθη και στα 56 περίπου από Δράμα βρίσκεται το χωριό Καρυόφυτο. Από κει και πέρα ακολουθώντας μια διαδρομή προς το βουνό γύρω στα 10 χιλιόμετρα φτάνει κανείς στο χωριό Λειβαδίτης. Από κει και πέρα στα 7 περίπου χιλιόμετρα είναι ο καταρράκτης. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, εκτός από ένα τελευταίο κομμάτι 2 χιλιομέτρων χωματόδρομου, σε εξαιρετική κατάσταση.

Στο τέλος του δρόμου ξεκινάει μονοπάτι 2 χιλιομέτρων που κατεβαίνει προς τον καταρράκτη.
Η κατάβαση είναι εύκολη, ενώ η ανάβαση δυσκολεύει λίγο. Όλη η διαδρομή βρίσκεται κάτω από πυκνά και ψηλά δέντρα. Η θερμοκρασία το καλοκαίρι και ώρες μεσημεριανές με δυσκολία φτάνει τους 20.


Μόλις φτάσει κανείς στον καταρράκτη αντιμετωπίζει ένα εκπληκτικό θέαμα. Η φύση οργιάζει εκεί κάτω. Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους. Μπορεί κανείς να πάει κάτω από τον καταρράκτη, εφόσον έχει λίγο νερό και με δυσκολία, όπου η ψύχρα είναι αισθητή.




Την περίοδο του φθινοπώρου το νερό είναι περισσότερο, ενώ το χειμώνα παγώνει εξ ολοκλήρου.



Αξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε...


Η τελευταία φωτογραφία είναι στο δρόμο, πριν το μονοπάτι.

2 σχόλια:

Cybergoulion είπε...

Για να λες ότι ο καταράκτης "ΛΕΓΕΤΑΙ ότι είναι εντός ορίων Δράμας" να υποθέσω ότι βρέθηκες εκεί για βόλτα και όχι για δουλειά, αλλιώς θα ήξερες! :-P

Ήταν και ο Θάνος εκεί;

Unknown είπε...

Πως καταλαβαινόμαστε οι τοπογράφοι...
Εκεί δε πας για δουλειά, για βόλτα πας κ μετά για ανελέητη οινοποσία. Σου ανοίγει η όρεξη (παρέλειψα να γράψω).