Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Το ψήσιμο του Οβελία

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γιορτάστηκε το Πάσχα με το ψήσιμο του Οβελία. Την προηγούμενη μέρα έγιναν οι προετοιμασίες για το αρνί και το κοκορέτσι. Ιδιαίτερα μυστικά δεν υπάρχουν, παρά μόνο βασικές αρχές για ένα καλό πασχαλινό πλούσιο γεύμα.

Τη μεγαλύτερη ετοιμασία χρειάστηκε το κοκορέτσι. Μερικές μέρες πριν καθαρίστηκαν τα έντερα ώστε να εξαφανιστεί οποιαδήποτε βρωμιά υπήρχε. Μια μέρα πριν το ψήσιμο τοποθετήθηκαν όλα τα υλικά στο κοκορέτσι, συκώτια κτλ και τελευταία περάστηκαν τα έντερα με τρόπο ώστε να συγκρατούν όλα τα υλικά.


Το αρνί ήταν σχεδόν έτοιμο. Το βασικότερο ήταν το καλό δέσιμο ώστε να παραμείνει σταθερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Το αλατοπίπερο ήταν αυτό που ολοκλήρωσε την προετοιμασία.



Ημέρα του Πάσχα.


Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε το ψήσιμο με σιγανή φωτιά. Δίπλα υπήρχαν κάρβουνα που ετοιμάζονταν για τη συνέχεια, ώστε να μη μείνουμε ποτέ από φωτιά. Η μέρα παρόλο που ήταν βροχερή δεν εμπόδισε καθόλου τον εορτασμό του Πάσχα. Τα συνοδευτικά μεζεδάκια μαζί με το τσίπουρο και το κρασί ήταν απαραίτητα καθώς εξελισσόταν το ψήσιμο. Λίγη ντοματούλα, φρέσκα κρεμμυδάκια, τυράκι, κασέρια, αλλαντυκά, τηγανιτές πιπεριές με σάλτσα και πατάτες ψημένες στα κάρβουνα μέσα σε αλουμινόχαρτο ήταν αρκετά για να συνοδεύσουν το ποτό.


Λίγο πριν τις 3 ώρες ψησίματος το κοκορέτσι ήταν έτοιμο. Εξαιρετικό ψήσιμο, εξαιρετική γεύση. Μερικές ώρες αργότερα το αρνί ήταν κι αυτό σχεδόν έτοιμο. Τα πρώτα τσιμπήματα ήταν η καλύτερη δοκιμή για το αρνί. Λίγη πέτσα και λίγο ψαχνό από την πλάτη ήταν τα καλύτερα κομμάτια. Ακόμα καλύτερο από το κοκορέτσι. Απολύτως πετυχημένο. Η συνέχεια γράφτηκε στο τραπέζι όπου μεταφέρθηκαν τα ψητά.





Και του χρόνου!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: