Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Sir Alex Ferguson

Με αφορμή την ανανέωση του συμβολοαίου του για 3 χρόνια και για τελευταία φορά, είπα να κάνω ένα μίνι αφιέρωμα στον μεγάλο αυτό άνθρωπο του ποδοσφαίρου. Λήγοντας το συμβόλαιο του σε 3 χρόνια θα κλείσει μια μεγάλη 25ετής καριέρα. Ένας από τους μακροβιότερους προπονητές που έχει κάνει ουκ ολίγα κατορθώματα. Αν και 66 χρονών η όρεξη του για δουλειά παραμένει ίδια.

Πίσω στο 1986 όταν πρωτοανέλαβε τα πράματα γι' αυτόν δεν ήτανε τόσο εύκολα. Παρ' όλη την καλή πορεία που είχε κάνει με την Aberdeen κερδίζωντας το κύπελλο κυπελλούχων το '83 νικώντας στον τελικό την Real Madrid, η ανάληψη της Manchester United ήταν πολύ δυσκολότερη υπόθεση. Ένα μεγάλο club, με μεγάλη ιστορία και το βάρος ενός μεγάλου προπονητή σημαία της ομάδα, Sir Matt Busby.


1986-1988
Τα πρώτα χρόνια συνοδεύτηκαν με αρκετές δυσκολίες. Είχε να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα με παίχτες που έπιναν. Η ομάδα δεν ήτανε στην καλύτερή της φάση και αρκετά ελλιπής. Το σημαντικότερο όλων, τα αποτελέσματα δεν ήταν και τα καλύτερα. Στην Ελλάδα θα είχε πάρει πόδι από την πρώτη χρονιά.

1989-1991
Έρχεται το πρώτο τρόπαιο, το κύπελλο Αγγλίας, το οποίο δίνει δικαίωμα συμμετοχής την επόμενη σεζόν στην Ευρώπη, οπότε και κατακτάει το κύπελλο κυπελλούχων απέναντι στην Barcelona.

1992-1993
Με δυο καλές μεταγραφές Mark Hughes και Eric Cantona η United κατακτάει το πρωτάθλημα.

1993-1996
Με μερικές προσθήκες καλών παιχτών και κάποιων μεγάλων ταλέντων, Andy Cole και Roy Keane, Phil Neville, Gary Neville, Ryan Giggs, David Beckham, Paul Scholes, Nicky Butt αντίστοιχα η ομάδα αρχίζει να παίρνει μπρος και να αφήνει πολλές υποσχέσεις για ένα λαμπρό μέλλον. Έτσι έρχονται και οι τίτλοι, και όπως φαίνεται η Man Utd επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο μετά από πολλά χρόνια απραξίας.

1996-1998
Ένας ακόμα τίτλος (πρωτάθλημα) και η αποχώρηση από την ενεργό δράση του μεγάλου και εκκεντρικού Cantona.

1998-1999
Η μεγάλη χρονιά. Μια ομάδα όλα τα λεφτά. Ικανή να κερδίσει τα πάντα. Και το κάνει. Είναι η χρονιά του treble. Η μεγαλύτερη στιγμή η ανατροπή στον τελικό με την Bayern τα 3 τελευταία λεπτά με 2 γκολ. Ο Alex Ferguson γίνεται Sir Alex Ferguson ενώπιον της βασίλισσας της Αγγλίας. Μεγάλη τιμή για έναν άνθρωπο που έκανε απίστευτα πράματα, τα οποία κανείς δε θα μπορούσε να κάνει.


2000-2008
Τα επόμενα χρόνια η ομάδα είχε πτωτική πορεία. Ο Sir Alex αποφάσισε να τα παρατήσει το 2001. Ευτυχώς άλλαξε γνώμη. Και τα τελευταία χρόνια η ομάδα βρήκε την παλιά της αίγλη. Στη θέση των Beckham, Keane κτλ βρίσκονται πλέον νέα ταλέντα όπως Cristiano Ronaldo, Anderon, Nani, Rooney, Tevez που υπόσχονται πολλά.


Ότι και να πει κανείς γι' αυτόν τον άνθρωπο είναι λίγα. Κατάφερε από το τίποτα να φιάξει ένα μύθο. Το σημαντικότερο ήτανε ότι δημιούργησε μια ομάδα ο ίδιος, βγάζοντας παίχτες από τα σπλάχνα της. Πρότυπο προπονητή αλλά και ανθρώπου με ήθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: