Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Godfather, Ο Νονός

"Godfather" (1972)

Μια ταινία που έχει αφήσει εποχή. Κατά πολλούς η καλύτερη όλων των εποχών. Το χαρακτηριστικότερο δείγμα γκανγκστερικής ταινίας, που έκτοτε κυκλοφόρησαν πολλές. Σενάριο και σκηνοθεσία από τον καταξιωμένο Francis Ford Coppola και ένα καστ πλούσιο. Ο Marlon Brando στην καλύτερή του ερμηνεία, ίσως ο καλύτερος ηθοποιός ever. Επάξια τον συνοδεύει ο νεαρός τότε Al Pacino. Η ταινία έγινε από τη μεταφορά του μυθιστορήματος του Mario Puzo.



Μια οικογένεια ιταλοαμερικάνικη, δεσπόζει ανάμεσα στους ηγέτες του υπόκοσμου και του οργανωμένου εγκλήματος. Μια φαμίλια δεμένη που την χαρακτηρίζουν οι ρίζες της, όπου ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα πιο αδύναμα μέλη αυτής. Ένας θρυλικός πατέρας της φαμίλιας εμπλέκεται σε έναν ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ όλων αυτών που διαχειρίζονται το βρώμικο χρήμα.


Ο νονός Vito Corleone (Brando) μεγαλώνει και αφήνει τη θέση του στο γιο του Michael (Pacino), ο οποίος μέχρι τότε απείχε από τις επιχειρήσεις της φαμίλιας. Αναλαμβάνει ένα δύσκολο έργο. Όμως δε φτάνει σε τίποτα τον μεγάλο Marlon, που κάνει κατάθεση ψυχής σ' αυτό το έργο, ερμηνεία για σεμινάριο.


Χαρακτηριστικό της ταινίας η φωτογραφία. Αυτό το κιτρινωπό χρώμα στην εικόνα που μας γυρίζει στην παλιά εποχή. Μεγάλη και η μουσική που γράφτηκε από τον Nino Rota. Αξιοπρόσεκτο: η λέξη "μαφία" δεν αναφέρεται πουθενά σ' όλο το έργο. Κέρδισε μόλις 3 Oscar, αλλά κανείς δε νοιάζεται γι αυτό. Α' ανδρικού ρόλου (Marlon Brando), φωτογραφίας και καλύτερου σεναρίου. Για την ιστορία είχε άλλες 8 υποψηφιότητες. Πραγματικά έπρεπε να τα κερδίζει όλα τα oscar, όσοι δεν την έχετε δει, δείτε την θα καταλάβετε γιατί. Κορυφαία στιγμή η τελευταία σκηνή, όπου γίνεται νονός ο Michael και του φιλούν το χέρι ως ένδειξη πίστης.


"Godfather II" (1974)

Η συνέχεια της πρώτης ταινίας. Επίσης εξαιρετική, καθώς παίζει και σε πολλά TOP 10. Το δεύτερο μέρος μας πάει μπρος πίσω. Παράλληλα με τη συνέχεια του πρώτου μέρους, όπου ο νονός είναι πλέον ο Michael Corleone, βλέπουμε και το πως ήρθε στην Αμερική ο νεαρός τότε Vito και πως δημιούργησε την θρυλική φαμίλια. Τον ρόλο του νεαρού Vito υποδύεται ο Robert De Niro. De Niro και Pacino δεν παίζουν σε καμιά σκηνή μαζί.


Μετά τον Marlon Brando, οι 2 μεγαλύτεροι ηθοποιοί Al Pacino, Robert De Niro. Τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς από τέτοιες ταινίες. Το καστ τα λέει όλα. Κέρδισε 6 oscar, μεταξύ των οποίων β' ανδρικού ρόλου (Robert De Niro), σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και μουσικής, καθώς και άλλες 5 υποψηφιότητες.


"Godfather III" (1990)

Μετά από αρκετά χρόνια, το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας. Ο don Michael έχει μεγαλώσει, η γυναίκα του τον έχει αφήσει (Diane Keaton) και προσπαθεί να τα βρει με τον γιο του ο οποίος έχει διαφορετικά σχέδια για το μέλλον απ' αυτά που περιμένει ο πατέρας του. Κομμάτι της ταινίας αυτής γυρίζεται στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Σικελία στο χωριό Corleone, απ' όπου κατάγεται η φαμίλια.


Ο Michael κάποια στιγμή αποφασίζει να αποσυρθεί από αυτό τον βαρύ ρόλο του νονού, οπότε αφήνει στη θέση του τον ανηψιό του Vincent Mancini (Andy Garcia), ακόμα μια εκπληκτική ερμηνεία από ένα ακόμα μεγάλο ηθοποιό. Υποψήφιο για 7 oscar, χωρίς να κερδίσει κανένα.



Πρόκειται για ένα καταπληκτικό έργο στο σύνολο της τριλογίας. Ξεχώρισε για τα σενάρια, της σκηνοθεσίες, τη γωτογραφία, τη μουσική αλλά και για τις ερμηνείες. Οι πιο γνωστοί που έγραψαν το όνομα τους στις χρυσές σελίδες της ιστορίας του κινηματογράφου είναι:

Marlon Brando (2 oscar, 6 υποψηφιότητες)

Al Pacino (1 oscar, 7
υποψηφιότητες)

Robert De Niro ( 2 oscar, 4
υποψηφιότητες)

James Caan (1
υποψηφιότητa)

Andy Garcia (1
υποψηφιότητa)

Diane Keaton (1 oscar, 3
υποψηφιότητες)

Robert Duvall (1 oscar, 5
υποψηφιότητες)

Talia Shire (2
υποψηφιότητες)

Sofia Coppola (1 oscar, 2
υποψηφιότητες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: